Vara FÉG Kft.

KAPCSOLAT
  • Cím: 1139 Budapest, Fáy u. 23.
  • Telefon: Telefon: +36 1 262-7475
  • Telefon / fax: +36 1 262-7471
  • Email: info@feg1891.hu

A makói kazánok Kazahsztánba mennek


Forrás: delmagyar.hu

Makó - FÉG gázkazánokat gyárt egy kazahsztáni megrendelésre a Vara-FÉG Kft. makói üzeme. A géplakatos-vállalkozó tulajdonos hosszú pereskedés után elérte, hogy az általa megvett régi hazai cég jogosan használhassa az 1891 óta létező márkanevet.

A Fegyver- és Gépgyár Részvénytársaságot 1891-ben alapították Budapesten, 1965-től Fegyver- és Gázkészülékgyár néven működött. Volt telephelye Budapesten és Makón, ahol több százan dolgoztak. A valamikori üzemterületen most több vállalkozás működik, az eredeti márkanevet használó Vara-FÉG Kft. két csarnokot bérel. A tulajdonos, Vara Árpád budapesti vállalkozó, pesti, verpeléti és makói üzemében összesen 70 ember dolgozik.

– Géplakatos vagyok, a rézműipari szövetkezetben üzemvezető voltam. 1991-ben kiléptem, önálló céget alapítottam – mondja az ügyvezető-tulajdonos.

– Jó döntés volt, kezdetben 15 embert foglalkoztattunk, de 1995-ben visszamentem, megvettem a volt üzemem felét, 1998-ban a másik felét, minden háttér nélkül. Ebben a fejlődésben munka volt: rajtam kívül a fiam és a nejem van még benne a cégben, nem veszünk fel extrafizetést, és minden fejlesztés hasznát beforgatjuk. Mint Vara Kft. beszállítója voltam a FÉG-nek, a vízmelegítőkbe, fűtőkészülékekbe mi gyártottuk a kazántesteket. Közelről láttam, mi történt ezzel a céggel a privatizáció idején. Három részre bontották, különvált a vizes és a száraz készülékek gyártója és a fegyvergyártás. A vizeskészülék-gyártó többször is tönkrement. Háromszor ajánlották fel, hogy vegyem meg, harmadszor, 2008 szeptemberében tudtam megvásárolni.

Eleinte nagy akadály volt, hogy a FÉG név iránt – a korábbi fizetési nehézségek miatt – nem volt nagy bizalom a piacon. A céggel együtt egy pert is vettem: az ócsai konvektorgyár korábbi, külföldi tulajdonosa levédette a FÉG márkanevet, és pert indított a használói ellen. Én lettem az elsőrendű alperes, és 2010 decemberében a bírósági végrehajtó egy reggelre az összes pénzünket lefoglalta. Most eljutottunk odáig, hogy jogosan használjuk ezt a nevet.
Vara Árpád azért vette meg a céget, mert úgy látta, még mindig van keresnivalója egy új magyar termékeket előállító gyárnak, amely gázzal működő berendezések mellett napkollektoros, pelletes gyártmányokat is készít. Az üzem új típusokkal jelentkezett.

– A magyar piacon egyelőre nincs nagy kereslet, mert rengeteg külföldi készüléket behoztak filléres áron, olyan minőségűeket is, amelyeket otthon már nem engedtek forgalomba hozni. Megesik, hogy 35 ezerbe kerül egy vízmelegítő, de ha meghibásodik, a kazánbelsőrész 45 ezerbe kerül hozzá, egy szelep pedig 25 ezerbe. Közben még működnek a régi FÉG készülékek, egynémelyike 30 éves, és alkatrész is van hozzá, ráadásul nem örök áron. Abban bízom, hogy most, a válság idején a magyar vásárlók is rájönnek arra, hogy az olcsó húsnak híg a leve – mondja a tulajdonos.
Addig más piacot is keresnek új fejlesztésű készülékeiknek. Ez nem megy gyorsan, de a minap kiderült, egy kazah partner két évig figyelte a Vara-FÉG-et, mielőtt előállt volna a megrendeléssel.

– Mi nem politikai sugallatra, hanem józan paraszti ésszel döntöttünk úgy, hogy érdemes kelet felé nyitni. Kazahsztánban most vezetik a gázt, de nincs készülékgyártójuk. Első körben 500 kazánt rendeltek tőlünk. Sok kollégám szabadságon volt, de bejöttek, így az első 250 darabot időre elkészíthettük. Reménykedünk, hogy ez a kapcsolat beválik. A következő lépés egy összeszerelő csarnok létrehozása lehet. Ha ez elkészül, azt mondom, elmehetek nyugdíjba.

Forrás:
http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/a_makoi_kazanok_kazahsztanba_mennek/2294217/