Vara FÉG Kft.

KAPCSOLAT
  • Cím: 1139 Budapest, Fáy u. 23.
  • Telefon: Telefon: +36 1 262-7475
  • Telefon / fax: +36 1 262-7471
  • Email: info@feg1891.hu

Új energia törvény - Energetikai tanúsítvány


2007 decemberében az Európai Unió az energiafelhasználást és a klímavédelmet szem előtt tartva egy új rendeletcsomagot fogadott el, melyet röviden ErP-nek (Energy Related Product: az energiával kapcsolatos termékek irányelve) és ELD-nek (Energy Labeling Directive: az energetikai osztályba való besorolás irányelve) neveznek. Ezek fő célja olyan ambiciózus környezetpolitikai célok elérése, mint például a CO2-kibocsátás jelentős mértékű csökkentése az EU-ban 2020-ig. Az ErP-irányelv rögzíti az energetikai hatásfokra vonatkozó előírásokat és a kibocsátási küszöbértékeket, míg az ELD-irányelv előírja azt, hogy az EU-ban eladott készülékeken speciális címke mutassa a készülék energetikai osztályba való besorolását. 

 

A 2013/811 és a 2013/812 számú szabályozások speciális energetikai tanúsítvány használatát írják elő a fűtőkészülékek és a használati meleg víz előállító berendezések esetén. A 2013/813 és a 2013/814 számú szabályozások az energiahatékonyság és a káros anyag kibocsátás tekintetében előírják többek között azokat a minimum követelményeket, amiket a fűtőkészülékek és a használati meleg víz előállító berendezések gyártóinak a forgalomba hozatalhoz be kell tartaniuk. A jogszabályok által megszabott nagyobb energiahatékonyság célja a rendszerek teljesítményének javítása, a kevésbé hatékony technológiák kiszorítása a piacról és az energiahatékonysági normák színvonalának emelése.

 

Energetikai tanúsítvány

A gyártó által a készülékkel együtt kiadott energetikai tanúsítvány hozzájárul ahhoz, hogy a fogyasztó jobban megismerje a fűtési rendszereket, valamint hogy energia-megtakarítási szempontból tudatosabb vásárlóvá váljon. A dokumentum a hatékonyságot egy A++ és G közötti skálán osztályozva tájékoztatást nyújt a termék energetikai osztályba sorolásáról, valamint más kiegészítő adatokról, mint például a teljesítmény és a zajkibocsátás.

      

 

A Vara-FÉG Kft. a magyarországi fűtéstechnika piac egyik meghatározó szereplője. A mai napig 25-30 éves, még működő FÉG kazánokat cserélnek le fogyasztóink korszerűbb változataikra. 

 
                  

A cég készülékeit a tradíció, innováció és minőség szellemében készítette a múltban illetve tervezi, fejleszti jelenleg is. Ennek egyik új tagja az ECON kondenzációs kazáncsalád – ECON 26F, 26K, 45F. 

 

A kondenzációs technológia mellett célunk, hogy a jelenlegi Cirkonova termékcsaládot korszerű, az új előírásoknak megfelelő technológiával továbbfejlesszük, s ezzel biztosítsuk elérhetőségét a közkedvelt típusok gazdaságos és környezetbarát változatának a jövőben. 

 

Az új energia törvény időpontja

Amint azt ismert az új szabályozás – az Energiahatékonysági Rendeletek (65/2011. VI.15) életbelépési határideje 2015. szeptember 26. Azonban az egyetemes szolgáltatásra jogosult gázfelhasználók esetén – cégünk szakmai javaslatának meghallgatása után - a NGM a forgalomba hozott készülékek üzembehelyezésének időpontját 2016. július 1. határidőben határozta meg.