Vara FÉG Kft.

KAPCSOLAT
  • Cím: 1139 Budapest, Fáy u. 23.
  • Telefon: Telefon: +36 1 262-7475
  • Telefon / fax: +36 1 262-7471
  • Email: info@feg1891.hu

120 éves gyártói tapasztalat – A magyar kazánmanufaktúra

A Fegyver és Gépgyár Részvénytársaságot 1891. február 24-én alapították Budapesten. Az azóta eltelt 120 év alatt a gyár elnevezésének három kezdőbetűje – FÉG – fogalommá vált Magyarországon. A FÉG múltjában számos jelentős ipartörténeti mozzanat található. A vállalat története mindazon folyamatok és események lenyomata, amelyek meghatározói voltak a történelmi Magyarország ipari fejlődésének. Elsősorban a fegyelmezett, minőségi gyártás, a hosszú élettartam, valamint a megbízhatóság fémjelzi a FÉG termékeket.

Rólunk

Vállalatunk 2008-ban a jogelőd megvásárlásával újraindította a hazai gázkészülékgyártást. Mára a VARA-FÉG Kft. az átfolyós rendszerű vízmelegítők és fűtőkészülékek tekintetében az ország legjelentősebb gyártója. Az országban jelenleg is működő többszázezer FÉG-készülék bizonyítja e termékek tartósságát, megbízhatóságát és versenyképességét.

A vállalat Makón a nagymúltú FÉG technológiai bázisán és telephelyén, az évek során felhalmozódott gyártási, értékesítési és szervizhálózati tapasztalatok átvételével állítja elő a közkedvelt gázüzemű, átfolyós rendszerű vízmelegítőket és falikazánokat. Nyugat-európai gyártmány és technológiai licencek alapján az elmúlt években több mint egy millió vízmelegítő és fűtőkészülék készült.

A FÉG-típusú gázkészülékek és modulkazánok ma már nemcsak hazánkban, hanem számos közép- és kelet európai országban is értékesítésre kerülnek.

Termékek

Az európai szabványok szerint, valamint nyugat-európai gyártmány és technológiai licencek alapján gyártott termékek palettáját főként a FÉG átfolyós rendszerű gázüzemű vízmelegítők, fali fűtő- és kombikazánok, modulkazánok, és hőcserélők képezik. Legújabb termékeink a villanybojlerek és a pellet fűtési rendszer.

Az MV19.1, MV21 és MZV18 típusú fali átfolyós vízmelegítők családi házak vagy lakások egyedi használati meleg víz ellátására alkalmasak, 10 és 13 liter/perc teljesítménnyel. A legújabb MV19.1E és MV21 E őrláng nélküli, elemes gyújtású változatokkal jelentős energiaköltség takarítható meg.

A Cirkonova gázkazánok tekintetében 12, 18, 24 és 36 kW teljesítményű fali központi fűtőkészülékek, valamint 24 és 35 kW-os kombi készülékek készülnek.

A FÉG-VESTALE és MINI-VESTALE modulkazánok esetén a 70 és 105 kW-os fűtőmodulok összeépíthetők kazánteleppé, amely összesen akár 1 MW egységteljesítményű, tetőtérbe is beépíthető fűtőegységet eredményez. A fűtőmodulokhoz készülő gépészeti modulok biztosítják az időjárásfüggő szabályozást, valamint a kedvező előállítási költségű használati meleg víz előállítását.

A kazántelep modulok megfelelnek az európai normáknak: magas hatásfok, alacsony zajszint, környezetvédelmi szempontok, könnyű kezelhetőség, felügyelet nélküli rendszer, modulrendszer, kis méretek és tömeg. A FÉG-VESTALE rendszerű modulkazánok a többlakásos (20-120 lakás), míg a MINI-VESTALE rendszerű modulkazánok a kisebb (2-30 lakás) házak, iroda- és egyéb rendeltetésű házak autonóm fűtésére és meleg víz ellátására szolgálnak.

A fűtéstechnikai rendszerekben alkalmazott hőcserélők választékában találhatunk egy rendkívül kis méretű, ugyanakkor nagy teljesítőképességű típust, a FÉG-SPIREC hőcserélőt. Ezzel a mindössze 100 mm átmérőjű, hengeres alakú, tekercselt hőcserélővel általában használati meleg vizet állíthatunk elő, viszont számos más helyen is - padlófűtés, medencefűtés, napenergia-hasznosító rendszerek stb. - alkalmazható.

Minőségpolitika

Termékeink műszaki megújításával, a minőség folytonos javításával és szolgáltatásaink tökéletesítésével törekszünk a vevőigények maradéktalan teljesítésére. Minőségpolitikánk a hazai és európai követelményeket is kielégítő minőségirányítási rendszerre épül.

A vevőinktől kapott visszajelzés minden formáját örömmel fogadjuk, és minőségi céljaink meghatározásánál figyelembe vesszük, mivel ezek elősegítik, hogy tovább növeljük megelégedettségüket.

Vevőszolgálat

A felhasználói igényeknek megfelelő készülék vagy teljes központi fűtési hálózat kiválasztásához és kivitelezéséhez vállalatunk szervizpartnerei nyújtanak segítséget. Ezek a cégek, illetve a velük szerződéses viszonyban lévő vállalkozók gondoskodnak a megvásárolt termékek beüzemeléséről, szereléséről, garanciális és azon túli javításáról, továbbá a tartalékalkatrész-ellátásról.

Kiemelten fontos számunkra, hogy a Magyarországon üzembe helyezett több mint egymillió FÉG gyártmány bárhol zavartalanul működjön. A vásárlók visszajelzései és a piaci felmérések azt mutatják, hogy a FÉG típusú készülékekhez nagyon sokan ragaszkodnak, elsősorban készülékeink jó minősége, illetve a gyors és alacsony költségigényű szervizszolgáltatások miatt

Cégtörténelem

1891. február 24. Megalakul a Fegyver- és Gépgyár Részvénytársaság a mai Soroksári út 158-as telkén. Kezdetben a fegyverek mellett szerszámgépeket, marógépeket is gyártott a vállalat. Az első világháború küszöbén új, korszerű fegyvereket kezdtek el készíteni a gépgyártás mellett. Jó minőségű véső- és emelőgépeket, szerszámokat bocsátott ki a gyár, s a háború után – a katonai fegyvergyártás leállítása miatt – csupán az ún. civil termékeket állítottak elő, melyeknek köre kibővült konyhai mérlegekkel, körzőkészletekkel.

1926. Új vadászfegyverek gyártása

1929. A vadászfegyverek nagy sikert arattak a stockholmi Európa-bajnokságon, majd Monte Carlóban világbajnokságot nyertek. E fegyvertípus ezután megkapta a Monte Carlo nevet.

1935. November Fúzió a Lámpagyárral. Lámpák, csillárok edények gyártása mellett egyre több gázmérő készülék is készült. A gáz mint új energiaforrás megjelenik a háztartásokban, megkezdődik a gáztűzhelyek, valamint a gázüzemű vízmelegítők előállítása.

1950-es évek Elindul az új típusú vízmelegítők gyártása. A régi 5 literes vízmelegítő helyett megjelent a KV 6-os készülék. Majd ezt követte a kor igényeit színvonalasan kielégítő Csongor vízmelegítő.

1960-as évek vége Megkezdődik a gáz-vízmelegítő rendszerre épülő gázfűtő berendezések gyártása. A KV 6-C típusú cirkogejzír készülék jelentette a kezdetet, majd a „C”, „SC” készülékeken keresztül eljutunk a kor követelményeinek és vásárlói igényeknek megfelelő saját fejlesztésű CIRKONOVA termékcsaládig. A KV 6-C típusú cirkogejzír a BNV a legszebb készülék díjat nyerte el.

1965. április 1. A gyár Fegyver és Gázkészülékgyár néven folytatja munkáját.

1968. Megállapodás a nyugatnémet Junkers céggel. A CR típusú gázipari kisautomaták gyártásának kezdete, amelyek a konvektorokba építve azok műszaki színvonalának jelentős mértékű emelkedését eredményezték.

1969. FÉG telephely Makón. Az „átfolyós rendszerű”, gáztüzelésű vízmelegítők és kazánok nagy-sorozatú gyártása elkezdődik Magyarországon. A gyár részese volt az országos „gázosítási program” végrehajtásának.

1970-es évek Felgyorsul a különböző gázkészülékek gyártása. Megkezdődött az átfolyó rendszerű vízmelegítők, lakásfűtő készülékek – konvektorok, cirkokészülékek, valamint a kombinált lakásfűtő és vízmelegítő készülékek gyártása.

1977. Licencszerződés a francia Chaffoteaux et Maury céggel. Az akkori Magyaroszágon újdonságnak számító és jelentős piaci sikereket eredményező - FÉG-VESTALE gázüzemű modulkazán gyártása megindul. A szintén francia Spirec vállalattal kötött licencszerződés alapján készültek-készülnek ma is rozsdamentes acélból széleskörű felhasználási lehetőséget nyújtó hőcserélők.

2008 A VA-RA Kft. megvásárolja a FÉG típusú falikazánok és átfolyós vízmelegítők gyártástechnológiáját, a gyártó gépsorokat és a FÉG márkanevet. A magyar lakosság körében közkedvelt, tartósságáról és megbízhatóságáról híres termékek gyártása szakmai befektető kezébe került, hiszen a VA-RA Kft. maga is évtizedek óta gázkészülékekhez hőcserélőket gyárt. Az új társaság, a VARA-FÉG Kft. folytatja a keresett és bevált kazánok és vízmelegítők gyártását. A makói gyáregységben az évek folyamán lassan megszűnt a fegyvergyártás, ma már Makón csak vízmelegítők, lakásfűtő készülékek, hőcserélők és modulkazánok készülnek.

Mit kell tudni rólunk?

  • Tradíció 1891 óta a piacon
  • Innováció folyamatos fejlesztésekkel
  • Minőség minőségbiztosítással

Nézze meg és ismerje meg termékeinket!